Passie voor bouwen

Als kind zat ik vroeger vaak in de zandbak te spelen. Ik vond het heerlijk om met een emmertje grote hoeveelheden zand te verplaatsen om mijn eigen fort te bouwen. Niemand mocht ook in de buurt komen; dit was iets dat ik zelf deed. Pas als het af was en mijn zandkasteel was gebouwd, mochten mijn ouders komen kijken. Dan namen ze een hap van mijn zandtaartjes en bleven ze gezellig kijken hoe ik speelde. Van kleins af aan konden mijn ouders mij gerust in de zandbak zetten, en dan kwam ik er niet meer uit. Niet omdat ik dat niet kon; ik kon met zand of modder of aarde alles bouwen wat ik wilde. Zelfs een glijbaan! Maar omdat ik het zo naar mijn zin had om te spelen en bouwen, had het geen zin mij eruit te halen. Ik rende meteen terug, en zo ben ik altijd geweest. Al die jaren is mijn passie voor grond, verbouwen en bouwen gebleven. Het is dus ook geen verrassing dat ik de bouw ben in gegaan. Maar naast het bouwen, meten, overleggen en timmeren is er een ding wat ik het liefste doe, en dat is met de shovel rondrijden.

Herinneringen.

Niet alleen doet een shovel me denken aan betere tijden, maar ik voel me er machtiger door. Alsof ik echt wat kan klaarspelen. Kijk, in mijn eentje gaat aarde of iets anders verplaatsen met de hand nogal een tijdje duren. Dat kost mankracht, bloed zweet en tranen, en ook een handje met geld. Met zo’n stevige machine is het in een mum gedaan, en het is ook nog eens hartstikke leuk. De machine reageert goed op je aanwijzingen, en je krijgt veel meer gedaan in een kortere tijd. Je kunt met zo’n machine echt zien wat je in een periode heb klaargespeeld, en daarom hou ik van grotere machines. Een kantoorbaantje lijkt me daarom vrij saai; ik werk liever met mijn handen, in de grond of in de bouw, en zie uiteindelijk het resultaat van mijn harde werk.

Passie.

Soms heb je als kind al je passie te pakken. Je weet van vroeg af aan al wat je leuk vind en wat je later het allerliefste zou doen. Hopelijk heb je ouders die je hier in stimuleren, en als je die niet hebt, hoop ik dat je genoeg moed en lef hebt om te doen wat je gelukkig maakt. Wat dat dan ook is. Voor mij is het duidelijk waar ik gelukkig van wordt, en ik doe mijn baan dan ook met plezier. Dat plezier zorgt ervoor dat ik nooit chagrijnig naar werk ga, ik kijk er zelfs naar uit. En dan wens ik iedereen toe! Heb jij al een passie?